Kiskemlék vára

Horvátország
A településtől északnyugatra
Rövid leírás:
A vár egy természetvédelmileg szigorúan védett mészkősziklagerinc északi végében helyezkedik el. A legépebben maradt része az egykori kaputorony, mely sajnos a járószintig leomlott, noha a 20. század huszas éveiben még teljes magasságában állt a hozzácsatlakozó lakóépülettel együtt. A vár területén, csak némi falnyomok utalnak az egykori épületekre, de az övező-falak is csak szakaszokban figyelhetők meg. A szakirodalom szerint, a kaputorony előtti sziklaháton egyéb kisegítő épületek is voltak, sőt a peremét palánk övezte. Ennek azonban már semmi nyoma sem mutatkozik a felszínen.

A vár a 13. század közepén épült, 1326-től 1419-ig a király kezében volt, majd Garai János szerezte meg csaknem egy évtizedre. Zsigmond király 1435-ben odaadományozta a bosnyák királynak, ezután a Cilleiek birtokába került. Mátyás 1467-ben László szentszávai hercegnek adta Nagykemlékkel együtt és ezt 1471-ben megerősítette, majd 1481-ben megújította. Utóbb, a tőle származó szentszávai Balsa családra szállt. A 16. század legvégén az Orehóczy család birtoka lett és az övék is maradt a 18. századig. Romosodása, ahogyan a tőle keletre álló nagykemléki váré is, vélhetően már a 17. században elkezdődött.

A várról fennmaradt legenda szerint a nikápolyi csata (1396) idején itt élt Cillei Borbála királyné, Zsigmond király felesége, aki bensőséges kapcsolatba került Neuhäusel Zsigmonddal, a kiskemléki és nagykemléki várkapitánnyal. A románcnak a király vetett véget, aki a várkapitányt kivégeztette, feleségét pedig egy csehországi várba záratta.

Szatanek József/várak.hu adatai nyomán