Kisboldogasszony plébániatemplom

A falu kanyargós főutcájának északi oldalán emelkedő, jelentős kiemelkedésen.
Rövid leírás:
A Hunyad megyében, a Maros északi partján fekvő dombok között felépült településen a középkorból templom létezésére utaló adatunk nincsen. A ma álló templom műformái, illetve egyik harangjának 1809-es évszáma alapján valamikor a 19. század elején épülhetett fel.

A nyeregtetős, téglalap alaprajzú templomhoz keleten félkörös záródású szentély csatlakozik. Nyugati homlokzata elé félig kihúzva áll a barokkos sisakkal koronázott, órapárkányos harangtorony. A hajó és a szentély találkozásához északon kontyolt nyeregtetős sekrestye kapcsolódik. A toronyaljban nyíló, toszkán féloszlopokkal keretezett főbejáraton juthatunk a síkmennyezetes templomtérbe. A templom belső berendezése a 19-20. századból való. A még elfogadható állapotban lévő templom felújítása 2000-ben elkezdődött, de ennek sajnos számos vakolatdísz megsemmisülése lett a következménye.

A templom mellett áll az egykori plébánia földszintes, kontyolt nyeregtetős épülete. A leírás készítésekor, 2000-ben ez lakatlanul, üresen, erősen elhanyagolt állapotban várta jobb sorsát.

Barlangvár (7.333 km)
Barlangvár (8.039 km)