Kisboldogasszony plébániatemplom

A falu északkeleti szélén.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, Sajó-parti magyar falu talán már a 12. században létezett, de a fennmaradt írott forrásokban csak a 13. században említik először nevét.

Máig fennálló, Szent Kereszt tiszteletére emelt (ma Szűz Mária Születése, vagyis Kisboldogasszony titulusú) temploma a 14. század elején tűnik fel. A korai gótikus stílusú templom egyhajós, keletelt tengelyű, nyeregtetős, ma cseréppel fedett épület. Téglalap alaprajzú hajójához keletről csúcsíves, gótikus diadalívvel kapcsolódik a kissé keskenyebb és alacsonyabb gerincmagasságú szentély, amely a nyolcszög három oldalával záródik. A szentélyben gótikus szentségtartó fülke látható, de északi falában megmaradt a sekrestyébe nyíló, gótikus kőkeretes ajtónyílás is. A templom belső falán egykor középkori freskók is megtalálhatóak voltak. Ma ennek mindössze egy kis felületű, restaurált darabja látható a szentélyben, melynek pontosabb korhatározása nem lehetséges.

A templomot - feltehetőleg a 17. században - alaposan átépítették. Szentélye fiókos barokk boltozatot kapott. Egykori csúcsíves ablakait félkörös záródásúvá építették át és a hajóban új ablakokat is nyitottak. A templom nyugati homlokzata előtt álló torony klasszicista jegyeket mutat.

A templom belső berendezése 20. századi.

Hevessy-kúria (0.255 km)