Királyi Ítélőtábla egykori épülete

A kép forrása: dracoQQQ / Panoramio

A képek forrása: ludka08 / Panoramio

A képek forrása: PavolG / Panoramio
Šrobárova utca 2.
Rövid leírás:
A Kiegyezést követően Magyarországon mindenhol megindult gazdasági fejlődés, városiasodás Kassát sem kerülte el. A századfordulón sorra épültek ki az új városrészek, utak, közterületek, emelkedtek az új, modern középületek. Ennek sorában készült el az egykor másodfokú bírósági funkciót betöltő Királyi Ítélőtábla új, kassai épülete.

Az 1903-ban emelt, szecessziós stílusú épületet Répászky Mihály kassai építész tervezte. Három szintes, téglalap alaprajzú, mindenben szimmetrikus szerkesztésű épület, két nagy méretű belső udvarral. Utcai főhomlokzata tengelyében hatalmas, gazdagon díszített középrizalit ugrik előre. Ennek közepén nyílik a reprezentatív főbejárat.

A ház 1948-tól egyetemi funkciójú. Először a pozsonyi Szlovák Egyetem Orvosi Karának ide kihelyezett részlege működött benne. 1959-től máig a kassai Pavel Jozef Šafárik Egyetem rektori hivatalának ad helyet.