Kézdivásárhely történelmi központja

Műemlékileg védett, vagy védendő terület, környezet
Gábor Áron tér és környéke
Rövid leírás:
Kézdivásárhely, középkori eredetű település, melyet a 15. században már mezővárosként említenek. Remek földrajzi elhelyezkedése révén a Székelyföld egyik fontos kereskedelmi központjává emelkedett, melyben szerepet játszott a moldvai román területek felé irányuló külkereskedelem is. A város a 17-19. században a céhes kézműves ipar egyik központjává is vált. Ennek is köszönhetően az 1848-49-es szabadságharc idején a városban igen jelentős volt a hadiipar, hiszen itt működött - a fő térnek is nevet adó - Gábor Áron-féle ágyúöntöde.

A belváros, il. a fő tér környéke mai képét a dualizmus évtizedei alatt (1867-1914) nyerte el. Ekkor épültek fel a fő tér emeletes, eklektikus stílusú épületei, polgárházai, középületei. A kommunista diktatúra idején az országban zajló erőszakos városrendezést Kézdivásárhely szerencsésen elkerülte.

A kiemelkedő műemléki értéket a belváros történelmileg kialakult utcaszerkezete képviseli. A trapéz alaprajzú fő tér zárt sorú beépítésű, azonos telekméretű, az 1834-es nagy tűzvészt követően felépült házsorából számos ún. udvartér indul ki. Ezek hosszan hátra nyúló, a téren álló \"főépülethez\" ragasztott igen sok kisebb-nagyobb házikóból, műhelyből, gazdasági épületből és a köztük vezető kis utcácskából álló, jellegzetes szerkezetet mutató városrészt alakítanak ki. A kis udvarterek egykor a mezőre ill. kevésbé jelentős utcákra nyílottak. A 2-4 m széles, olykor egy-egy családról elnevezett sikátorok hossza változó, 25-180 m között alakul, számuk ma 72 (!). Az ezekben húzódó kisebb-nagyobb épületek maguk nem képviselnek kiemelkedő művészettörténeti értéket, de megőrzött együttesük igen fontos építészeti emlék.