Keviczky-kastély

Kúria, udvarház
Abafalva 99. szám, a falu központjában a főút északi oldalán.
Rövid leírás:
A Dél-gömöri település valószínűleg korai Árpád-kori eredetű. Legfontosabb birtokos családja a magát az Aba nemzetségtől eredeztető Abaffyak voltak. Több, egymással is rokon család is bírt kastélyt vagy kúriát a településen, melyek feltehetőleg korábbi kastélyok helyén, esetleg ezek részleteinek felhasználásával épülhettek.

Ezek egyike a 19. század elején, későbarokk, ill. klasszicista stílusban felépült Keviczky-kúria a falu központjában. A mára teljesen lepusztult kertben található, \"L\" alaprajzú, földszintes kúrián kontyolt nyeregtető van. Vakolatdíszekkel ékesített utcai főhomlokzata csakúgy, mint az egész épület magán viseli a második világháborút követő államosítás nyomán előállt, nem rendeltetésszerű használat és a szakszerűtlen átalakítások minden kártételét. A mára erősen elcsúfított épületben ma a községi önkormányzat hivatala működik.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.)

Abaffy-kastély (0.085 km)