Keresztelő Szent János templom

A képek forrása: zrenjaninheritage.com

Szerbia
ul. Maršala Tita
Rövid leírás:
Miután 1836-ban a falu és a régi templom leégett, Lázár Zsigmond 1864-ben a kastély közvetlen közelében építtetett új templomot Kansky mérnök tervei alapján.
A templom egyhajós, egyapszisos, magas harangtornyos épület. Neoromantikus stílusát a középkori német építészet ihlette.
A festészeti elemeket Goigner József készítette 1864-ben, de munkája csak részben maradt meg. Az ablakok között a bécsi császári kincstárból származó olajfestmények láthatóak. Ezek a kései barokkhoz tartoznak. Először Mühlber bécsi alkotóművésznek tulajdonították őket, majd a 2010-ben végzett restauráláskor kiderült, hogy Felix Ivo Leicher (1727-1812) bécsi festő alkotásai (jelenleg a nagybecskereki püspöki székhely őrzi).
A templomban helyeztek el az építés után tizenkét darab 12. századi olajfestményt, amelyek flamand festők művei. Ezekből három darab maradt fenn. Adolf van der Venne holland festő 1862—1864 között három festményt festett a templom számára, közöttük a Keresztelő Szent Jánost ábrázoló főoltárképet is.

Forrás:
Stanić, R. (ur.): Veliki Bečkerek – Petrovgrad – Zrenjanin. Zrenjanin 1995.