Keresztelő Szent János római katolikus templom

A falutól keletre emelkedő dombon, a temetőben
Rövid leírás:
13. századból származó épület, iskolapéldája a falusi román kori építészetnek. Torony nélküli, keletelt tengelyű, egyhajós templom, félköríves szentéllyel, déli oldalán bejárattal, az északi falhoz illesztett sekrestyével.

Csáva lakóit is érintette a reformáció lelki mozgalma, a 16. században valamennyien evangélikussá váltak és tovább használták templomukat. A katolikus ellenreformációt támogató, birtokos Eszterházy család nyomására a templom 1671-ben visszakerült római katolikus használatba.

Román kori tömegét, építészeti képét nagyobbrészt őrzi, bár déli homlokzatán az idők során több változtatás történt, pl. eredeti ablakait megnagyobbították, kapujának szerkezetét kicserélték.

A templomdomb alatti völgyben fekvő Csáva településen 1956-59-ben építették fel a falu mai plébániatemplomát a főutcán. Ekkortól ezt a "hegyi templomot" jóval ritkábban használják.