Megújulásunk támogatója:  

Keresztelő Szent János plébániatemplom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 52,281'
Hosszúság (lon):
E 18° 38,141'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Fő tértől (Námestie SNP) keletre
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Jelenlegi formájában hozzávetőlegesen keletelt, háromhajós, nagyméretű neogótikus csarnoktemplom, nyugati oldalán toronnyal, keletin poligonális szentéllyel. Az épület a 20. század első éveiben a korábbi, 15. századi eredetű templom helyén, részben annak felhasználásával készül, így középkori részleteket tartalmaz.

A térségben az aranybányászatról az első adatok a 14. század első feléből származnak, a német bányász telepesek itteni megtelepedését 1335-ben említik, Terra Proun néven. Önálló plébániát a 15. század legelején alapítottak. A ma látható nagyméretű templom felépítésére ezután került sor, a régészeti adatok szerint a korábbi temető területén, feltehetően egy 14. századi, Szent Mihálynak szentelt kápolna és egy csontház helyén, részben azok felhasználásával. Az épületet később feltehetően többször is bővítették és átépítették. A 16. század közepétől a Thurzó-család reformációhoz csatlakozása miatt csaknem száz éven át lutheránus templomként használták az 1660-ban érkező ellenreformációig. 1605-ben, és 1678-ban is leégett a templom, a környéken dúló Habsburg-ellenes felkelések miatt. A 18. század elején kijavították, ám 1827. július 22-én ismét tűzvész pusztított a településen és a megroggyant torony a hajó homlokzatát betörve omlott össze. Bár az épületet kijavították, ám a század végére statikailag meggyöngült, s végül Pálffy Ferenc gróf és a Kulturális Minisztérium bevonásával új templom építése mellett döntöttek. A terveket Sztelho Ottó budapesti műépítész készítette (ő tervezte a többi közt a kassai Szent Mihály kápolna, ugyanott a dóm kriptája, az egri minaret helyreállítását is).
A munkálatok, elsőként a bontás 1904-ben kezdődött, az új, monumentális templomot 1907-ben szentelték fel. A középkori részeket elsősorban a nyugati oldalon, a torony környezetében őrzi, itt belefoglalták az északnyugati sarkon a korábbi Szent Mihály kápolna részleteit is. A 20. században többször felújították, modernizálták.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-10-30 17:03:23
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.