Keresztelő Szent János plébániatemplom

A Námestie slobody (Szabadság tér) közepén, szabadon áll.
Rövid leírás:
Az Árpád-korban létrejött település a 12-13. századtól Felső-Magyarország egyik legjelentősebb városa. A 15. század elején szabad királyi városi jogot kapott települést részben ma is álló, tornyokkal erősített fallal vették körül. Jellegzetesen középkori, orsó alakú főterén (Námestie slobody) áll az eredetileg román stílusban épült plébániatemplom. A keletelt épület szentélye a nyolcszög 3 oldalával záródik. A 15. században gótikus stílusban átépítették. Jelentős reneszánsz részletekkel is rendelkezik. Ezek egy része Johannes Brengyssen mesterhez fűződik, akinek 1518-23. közötti munkáját felirat őrzi. A pompás, gazdagon faragott, D-i főkapu reneszánsz lunettás kialakítása Vincenzo da Ragusa munkája, amint a templom szószéke és szárnyasoltára is. A hálóboltozatos templomépületben több más, értékes tárgyat is találunk, például szobrokat Lőcsei Pál mester műhelyéből, illetve középkori sírkövet. Nyugati homlokzatán torony áll. (A templomtól délre, szabadon is áll egy reneszánsz harangtorony, ami 1657-ben épült.)