Keresztelő Szent János plébániatemplom

A falu közepén a fő utca nyugati oldalán (nincsenek hivatalos utcanevek)
Rövid leírás:
A 12. században épült, több évszázadon át fennállt jánosi bencés apátsághoz tartozott román stílusú, kváderkőből épített, egyhajós, félkörös szentélyzáródású, ma furcsa, „T” alaprajzú templom. Az egykori kolostorépület mára nyomtalanul eltűnt, egykori meglétére csak a templomfal egyes pontjai utalnak. Egyes vélemények szerint falai közt másolták a Pray-kódexet és itt került bele a Halotti Beszéd szövege. Mások ezt vitatják.
A települést 1683-ban a törököktől ostromlott Bécs felmentésére igyekvő lengyel-litván királyi hadak teljesen feldúlták olyannyira, hogy újra kellett telepíteni a falut. Az ismeretlen sorsú, egykori kolostortemplomot a 19. század végén Storno Ferenc és Schulek Frigyes építészek tervei alapján 1876-ban purista stílusban, „romjaiból” helyreállították. (Így ma nem minden „román” épületrészletről derül ki azonnal, hogy „régi” vagy „új”...). A templombelső freskói is Storno munkái.

A napjainkra romosodó külsejű templomon 2012-ben felújítási munkálatok kezdődtek.

Török-kastély (0.096 km)