Keresztelő Szent János plébániatemplom

A település központjában
Rövid leírás:
A település egykor a közeli Felsőszemeréddel alkotott egységes települést, közös templommal. A hagyomány szerint 1715 körül költöztek külön az alsószemerédiek és alapították meg falujukat a jelenlegi helyen. Az új falu nemsokára önálló templomát is felépítette, de ez nem bizonyult időtállónak. A feljegyzések szerint alig száz év múlva már csak romjai látszottak. A szükséghelyzetre való tekintettel az 1807-ben önálló plébániává vált faluban az esztergomi érsek költségén 1859-ben egy kis kápolna épült a plébániához ragasztva. De egy új templom felépítésének igénye csakhamar újból jelentkezett. Ennek építését a falu lakói 1866-ban kezdték el, sok saját munkával. A ma is álló plébániatemplomot végül 1844-ben szentelték fel. A neoklasszicista stílusú, egyhajós, nyeregtetős, cserép fedésű templom boltíves szentélye sokszög záródású, melyhez alacsony sekrestye csatlakozik.. Hajója és sekrestyéje sík mennyezetű. Homlokzata előtt dísztelen, gúlasisakos harangtorony áll. Főoltára 19. sz végi, kései klasszicista munka. A gróf Steinlein Lajosné költségén 1877-ben (vagyis még a templom építése előtt, a megelőző istenháza számára!) készült festmény Keresztelő Szent Jánost, a templom védőszentjét ábrázolja. A mellékoltárok 1886-ban, az oltár mellett álló Jézus és Mária szobrok 1893-ban készültek. Valamennyi a hívek adományaiból, felajánlásaiból készülhetett el a 19. sz utolsó. ill. a 20. sz. első évtizedeiben.