Keresztelő Szent János karthauzi kolostor romjai

Szakrális romemlék
külterület
Rövid leírás:
A Gömör-Szepesi Érchegység északi részén, a korábban Felvidéki- ma Szlovák Paradicsomnak; (Slovenský raj) nevezett tájegység egyik, csak felejthetetlen túraútvonalon, gyalogosan megközelíthető, hegyi platóján, pazar kilátással rendelkező helyen, minden emberi településtől messze található, középkori épületrom. (Közigazgatásilag Létánfalva (Letanovce) település határába tartozik.) A hagyomány szerint a Szepesség szász lakosai az 1241-es tatár veszedelem ellen e platón találtak menedéket, Jordán szepesi gróf vezetésével. Ennek emlékére, fogadalomból építették meg a karthauzi kolostort 1305-ben, András karthauzi szerzetes tervei alapján. Ez később többször elpusztult, de mindannyiszor újjáépítették. A 16. század 30-as éveiben Basó Mátyás rablólovag fészkelte be ide magát. Közel 20 éves rémuralma után a Habsburgok földig romboltatták az épületet.
Maga a kolostor egy egyhajós, félköríves szentélyzáródású templomból, két udvarból, gazdasági épületekből és a szerzetesek egyszerű, különálló házacskáiból áll, melyek a nagyobb udvart határolják. Az elmúlt évtizedekben a (cseh)szlovák műemlékvédelem, önkéntesek nyári táboraival a rom jelentős részét feltárta és tudományos szempontból néha erősen megkérdőjelezhető alapú épület-rekonstrukciókat is felépített.

A rom környékén turista központ és szállás is található.