Kereskedelmi kaszinó

A kép forrása: Panoramio

Horvátország
Ulica Matice Hrvatske és Trg Republike sarok
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű, muraközi város a 19. század utolsó évtizedeiben komoly fejlődésnek indult, átalakult belvárosában új középületek, a gyarapodó polgársága révén pedig magánépületek emelkedtek.

Ennek sorában épült fel 1904-ben, Böhm Henrik tervei nyomán egy jellegzetes polgári épület: a kaszinó. A szabadon álló, földszintes, kontyolt nyereg tetős, cseréppel fedett épület magyar szecessziós stílusú. Megjelenésének elsőre legszembetűnőbb eleme a natúr, fugázott tégla sávok rajzolata a vakolt fehér falfelületeken. Az északi főhomlokzat főpárkánya végighullámzik az egész épületen. Az épület centruma magasabb párkány- és gerincmagasságával, három hármas ablakcsoportjával elkülönül a két alacsonyabb, önálló tetőidomokkal és kettes ablakokkal épült szárnyaktól. A ház egyszerűbb, hátsó homlokzatán terasszal kapcsolódik az udvarhoz.

A 2. világháború után államosított épületben először szakszervezeti székház, később mai funkciója - könyvtár - költözött.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)

A szép régi kaszinó épület jó állapotban van, megfelelően gondozott.