Kereskedelmi és Iparkamara

Hlavná 112 és Bacikova 2 sarkán
Rövid leírás:
1850-ben alakult meg a Kassai Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek fennhatósága összesen 8 megyére terjedt ki. Megőrizte működését az első Csehszlovák Köztársaság idején is, amikor minisztériumi szervezetként, a területét érintő gazdasági hírek összegyűjtése volt a fő feladata. Munkáját e hivatal négy nyelven végezte: az államnyelv mellett magyarul, németül és ruszinul is lehetett az ügyeket intézni itt.

Az 1920-as években mind fontosabb feladatokat betöltő intézmény kinőtte a korábbi épületét, ezért 1926-ban pályázatot írtak ki egy új, saját székhely megtervezésére. A kiírásnak azonban senki sem felelt meg, így végül Oelschlager Lajos helyi építészt bízták meg a tervek elkészítésével, akinek ekkorra már több jelentős épülete is volt Kassán és a környező településeken.

Az épület tengelyesen szimmetrikus tömbjének középső, bejárati része a kissé előretolt, hangsúlyos elemét alkotja a főhomlokzatnak. Ezt az épületet is komplex feladatok ellátására tervezte meg Oelschlager, így a földszinten önálló bejárattal rendelkező üzletek és raktárak kaptak helyet, nagy üveg kirakatokkal. Az első emeleten voltak a Kamara irodái, ahová, akárcsak a nagyterembe egy elegáns, tágas lépcsősoron lehetett feljutni. Ezen a szinten kaptak helyet az elnöki és titkári helyiségek, illetve az irattár is. A második emeleten lakásokat alakítottak ki, két tágas, 3 szobás lakást, illetve a kamara vezetősége részére 1-1 4 és 5 szobás lakást.

Az épületet mind kívül, mind belső kialakításában egy absztrakt, purista stílus jellemzi, amely egyedülálló, ma is expresszív hatást kelt. A klasszicista és modern stíllus sajátos kompozíciója semmit sem vesztett erejéből az eltelt évtizedek során.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.