Kerekes-ház és környezete

Ukrajna
Korjatovics tér 25.
Rövid leírás:
Az eklektikus stílusú épület 1873-ban épült, kb. 10 éve lebontották és eredeti stílusban visszaépítették. Ma szálloda van benne.
A lakóház a Kerekes orvos-család tulajdona volt. Kerekes Istvánt a szegények orvosának is nevezték, mert soha nem kért pénzt a szegény betegektől. Fia Kerekes Ferenc is jó nevű, megbecsült magyar orvos volt a szovjet időkben Ungváron, az ő fia – Kerekes Ferenc - szintén orvos. 2005-ben az épület homlokzatán emléktáblát helyeztek el a híres orvosok emlékére.
A mellékelt fotókon láthatjuk, hogy a szálloda épülete mellet egy szerény lakóház bújik meg. Ez a ház a XX. sz. elején épült és az én szülőházam volt. Sajnos, 2-3 éve lebontották, a helyén üres telek van.
A Korjatovics tér másik érdekessége a kispiac, piaci vásárok színhelye. A tér nevét Korjatovics Tódor litván hercegről kapta, aki 1365-ben Nagy Lajostól kapott itt birtokokat.
Janotti Judit