Kemény-kastély

Nagysajó, 140/A szám
Rövid leírás:
A kastély építtetője gróf Kemény Sámuel volt az 1780-as években, aki a helyi hagyomány szerint vadászkastélyt akart a településen. Alaprajza, tömegalakítása és belső térkiosztása alapján késő barokk stílusú emlékek csoportjába sorolható épületről kevés írott dokumentum maradt fenn, ezért nem ismert a tervező és a kivitelező neve sem.
A falu déli oldalán, egy magaslaton elhelyezkedő kastély téglalap alaprajzú kétszintes épület. Főhomlokzata észak felé néz, középtengelyében helyezkedik el a főbejárat. Barokk manzárd tető fedi az épületet, a lépcsőház felett oromzatos, cserepes nyeregtető látható.
A kastély termei a kétkarú lépcsőt magába foglaló hevederíves dongaboltozattal fedett lépcsőház után egy folyosóra vannak felfűzve. A földszinti folyosót hevederekkel tagolt csehsüvegboltozat, a termeket fiókos dongaboltozat fedi. Az emeleten a folyosón teknőboltozat fedi, ahol már egyszerű stukkódíszek is megjelennek. Feltételezhető, hogy az egyes termekben is stukkók díszítették a mennyezetet.
Későbbi sorsáról, történetéről, akárcsak építéséről is kevés adat maradt fenn. A 20. század eleje óta iskola működik az épületben, 2009-ben egy általános felújítás során új tetőt kapott és elvesztette a belső terek történeti jellegét.

Teleki-kastély (2.373 km)
Árdány vára (6.443 km)