Megújulásunk támogatója:  

Kék templom

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,602'
Hosszúság (lon):
E 17° 7,005'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Bezručova ulica
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom alapkőletételére 1909. augusztus 23-án került sor Szent Erzsébet halálának 900. évfordulója alkalmából. Lechner Ödön egyik legszebb munkája. Felszentelésére 1913. október 11-én került sor, nem sokkal az építész halála előtt.
A templom 30,94 méter hosszú, 10,90 méter széles, egyhajós épület. Tornya hengeres, 36,80 méter magas. Fő- és oldalbejárata egy-egy rozettával díszített karéjos kapuív. Az egész külső megjelenésen a népies építészet elemei uralkodnak. A homlokzati felületek gazdagon díszítettek finom felületi plasztikákkal, illetve rátétekkel, a Zsolnay gyár mozaikjaival. A tető héjazata kékes színű mázas cserép, szintén a Zsolnay gyárból (erről kapta Kék templom nevét). A templomot a Pittel és Brausewetter cég építette, mely során új anyagokat-vasbetont és műkövet használtak.
A templomot Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelték, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették („Sissit” 1899-ben ölték meg Genfben). A templomot Erzsébet királyné emléktemplomnak is nevezték. A benne található Erzsébet királyné fehérmárvány domborművet 1921-ben a csehek eltávolíttatták és a szomszédos plébánián helyezték el. A templom 1934-ig gimnáziumi templom volt. 1934. július 1-jén önálló plébániává alakították.
A magyar szecesszió egyik legszebb példája.
Adatlapot készítette:
Marcius
Adatfelvétel ideje:
2011-11-29 14:40:57
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.