Kecskekő vára

A falu északi határában magasodó, 1082 méter magas kúp alakú hegy, a Kecskekő csúcsán.
Rövid leírás:
Az egyik legrégebbi erdélyi vár, a Kecskés-vár csekély, alig 1-2 kősornyi \"magas\" romjai a csak igen nagy nehézségek árán, Borosbocsárd irányából megmászható Kecskekő csúcsát koronázzák. A vár első okleveles említése egy birtokcsere kapcsán 1313-ból való, ekkor már említik várnagyát is. Mátyás király a XV. században az erősség környékét sarcoló akkori várnagy ellen küldte Báthori István erdélyi vajdát, aki azonban aligha járt sikerrel, mert később II. Ulászló a fokozódó túlkapások miatt sok bosszúságot okozó várat 1512-ben leromboltatta. Ezután a romos \"sasfészek\" még kétszer szerepelt a történelemben; 1603-ban a Basta elől ide felmenekült lakosság egy darabig tartotta, majd feladni kényszerült. 1661-ben még mindig némi védelmet nyújthattak a falak, mert akkor a törökök elől húzódott fel ide a nép, igaz, a túlerőnek akkor is csak rövid ideig állhattak ellen. Azóta a krónikák hallgatnak róla, s bár az írott történelemben szerepet nem játszott, az meglehet, hogy helyi kiskirályok, rablók a nehezen megközelíthető romok közül ellenőrzésük alatt tartották a vidéket.