Kávássy-ház

Mihai Eminescu utca 34.
Rövid leírás:
Szinérváralja egyik legszebb házát 1848-ban, a nagybirtokos Kávási család építette, amelynek első tagja 1829-ben házasság révén került ide. Az első világháborút követő földreformban elvesztették vagyonuk jelentős részét. Kávássy Sándor eladta a házat és külföldre költözött.

A ház új tulajdonosa az 1893-ban született Ioan Buteanu ügyes farmer volt, de nem élvezhette sokáig a már igényei szerint átalakított épületet és udvart. A gazdag réteghez tartozott, így 1949-ben a kollektivizáláskor elvették vagyonát és őt, más gazdagokkal együtt az ország déli részébe vitték. A házban volt állami gazdaság, pártszékhely, farm központ, végül pedig elhagyott és elhanyagolt épület lett belőle. Mai kinézetét az ambíciós Pop családnak köszönheti, akik visszaállították a ház eredeti kinézetét és panziót alakítottak ki benne.

Bay-kúria (0.551 km)
Szinér vára (1.962 km)