Kauschegg híd

Szlovénia
Híd
Podutiška cesta
Rövid leírás:
A szlovén nyelven leginkábbKavškov most, néha Kauscheggov most néven emlegetett kőhíd a szlovén főváros, Ljubljana közelében, az onnan Podutik falu felé vezető út mellett, egy útkereszteződés szélén ál, a Glinščica patak fölött. Egy megyei út kiépítése során emelték. Nevét az építkezés vezetője, Franz Kauschegg (Franc Kavšek) után kapta. Ma már csak kerékpárosok és gyalogosok használják. A gépjármű forgalmat az 1960-as évek óta egy közvetlenül a régi mellé épült, új híd bonyolítja. Maga az eredeti híd 1985 május 29-én összeomlott. Újjáépítését követően 1993-ban adták át újra a forgalomnak. 2001 óta helyi kulturális örökségként védelem alatt áll.

A helyi mészkőből, 1901-1902-ben épült, egy nyílású hidacska két peremén alacsony, kváderkőből emelt mellvédek futnak. Ezek tengelyében, mindkét oldalon, díszes talapzatról 1-1 kőoszlop emelkedett. Ma már csak a déli oldali oszlop van meg. Ennek tetején kis házat utánzó keretben Szűz Mária és a kis Jézus domborművű ábrázolása látható. Ma az oszlopnak már csak a talapzata eredeti. Az efölötti elemeknek csak a másolata az, ami itt áll - ezt Julijan Renko készítette el. Az északi oldalon meglévő talapzaton egy kereszt állt, amit a II. Világháborút követően leromboltak. A két oszlop talapzatán az építés körülményeiről szóló szövegeket olvashatunk. Innen derül ki az időponton és a vezetőn kívül a kőműves neve is: Alojz Vodnik.

A leírás adatainak és fényképeinek forrása: www.wikipedia.org

Hármas híd (4.675 km)