Megújulásunk támogatója:  

Katolikus temető


A kép forrása: wikipedia.org
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 47° 45,856'
Hosszúság (lon):
E 18° 7,061'
Védettség van?
nem
Típus:
Temető
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Temető és az Aranyember utcák között.
Egyéb adat:
A koordináták a ravatalozóra mutatnak.
Rövid leírás:
A nagy múltú, Duna-menti város, Komárom ma három temetővel rendelkezik: a református, a katolikus és a zsidó temetővel. Ezek földrajzilag a Belvárostól nyugatra, kb. 1 km-re, a Kikötői városrészben, egymás szomszédságában helyezkednek el a Megyeri út, a Temető sor, Aranyember utca, ill a Pozsonyi út, valamint az Eötvös utcai lakótelep közötti, mintegy 32 hektáros területen.

A katolikusok és szerb (rác) ortodoxok által használt déli temetőrészt északról - az egykor úttal is elválasztott - református temető, keletről a Temető sor, délről a lakótelep, nyugatról az Aranyember utca határolja. A temetőt 1785-ben hozták létre az akkor már működő református temető szomszédságában.

A temetőben nyugszik számos, a város és a környék életében fontos szerepet betöltő, kiemelkedő személyiség, művészek, értelmiségiek, politikusok, tisztviselők, iparosok, kereskedők, nagypolgárok, katonatisztek. Több síremlék, kripta, sírszobor jelentős műemléki és művészeti értéket képvisel. Itt létesült közös síremlék az 1849. hősi szabadságharcában elesett honvédek számára 1887-ben. Ugyancsak külön parcella van a két világháborúban elesett, több száz honvédnek és más nemzetiségű katonának, az 1919. májusi harcokban, ill. az 1944-45-ös nyilas rémuralom komáromi áldozatainak.

A \"Mindenki keresztje\" néven ismert, mintegy 4 m magas barokk kőkeresztet 1785-ben készült. A katolikus temető kereszt alaprajzú ravatalozó épületét 1930-ban emelték Schleisz Géza helyi építész tervei alapján.

A leírás a wikipedia.org adatainak felhasználásával készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-03-04 14:50:20
 
 

Állapotjelentések

2013.05.29 15:19 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 47° 45,850' E 18° 7,060' - egyéb

A temető és a ravatalozó rendben van

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.