Katolikus Legényegyelet székháza

Primariei (Teleki) utca, 9 szám
Rövid leírás:
Az átépítések miatt teljesen átalakult, jellegtelenné vált épületnek ma csupán történeti értéke van. A város valamennyi társadalmi rétegét átfogó egyesületi élet egyik tevékeny szervezete, az 1898-ben létrejött nagyváradi Katolikus Legényegylet a Teleki (ma Primareiei) utca 7. szám alatt, majd 1902-től a 9. szám alatt működött.
Az emeletes ház 1859 és 1887 között épült, erőteljes övpárkány tagolta vízszintesen. A földszint ablakai félkörívesek voltak, s a hozzá tartozó zárt kapualj is. Az épületen immár háromosztatú, stílusidegen nyílászárók vannak. Az emeletet lizénák tagolják függőlegesen, közöttük a falsíkot keskeny, félköríves ablakok tarkítják. Az épület tengelyében öntöttvas mellvédű erkély található. A koronázópárkát gyámsor tartja, a közöttük levő mezőket mérművek díszítik. A középrész felett attika, és szoborfülkével ellátott lépcsőzetes oromzat található.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége, 2005, Bp.
2013-03-28 14:42:30

2015.03.22 15:15 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,366' E 21° 55,519' - egyéb

Annak ellenére , hogy a közelmúltban renoválhattak az épületet elég hamar kezdett mállani a vakolat főleg az oromzati részen.