Megújulásunk támogatója:  

Katolikus Kör székháza


Forrás: www.oradeapress.ro
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,492'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,875'
Védettség van?
nem
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Moscovei (Apáca) utca, 5 szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Nagyvárad legszebb eklektikus palotái közé sorolják a Katolikus Kör színház mögötti épületét, amelyet a Schlauch Lőrinc bíboros támogatásával létrehozott Katolikus Kör építtetett 1895-ben. Tervezője és kivitelezője ifj. Rimanóczy Kálmán, aki ősszel már át is adta a tetszetős kivitelezésű ingatlant. A palotát 1914-ben Sztarill Ferenc tervei alapján bővítették új szárnnyal.
Erőteljes közép- és sarokrizalitok emelkednek ki a főhomlokzat síkjából. Az egyemeletes épületnek félköríves ablakai vannak, az emeletieket díszes szemöldökpárkányok emelik ki. A középrizalat ablakai nagyobb méretűek, a rizalitot jón fejezetű pilaszterek tagolják, a rizalitokat pedig urnákkal díszített kőbábos attikák koronázzák.
A korabeli leírások szerint a földszinti folyosó két oldalán ülésterem, szalon, könyvtár, biliárdszoba és könyvtár kapott helyet, az emeleten pedig a színpaddal és zenekari emelvénnyel ellátott díszterem.

A palota e pillanatban a nagyváradi Állami Filharmónia székháza és koncertterme, de korábban volt itt szakszervezeti székház és a Román Kommunista Párt székhelye, és mozi működött benne. Az épület nemes eleganciája és kivitelezése indokolná a műemléki besorolást.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad műemlék épületei. Nagyvárad, 2008.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-03-31 00:55:04
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.