Kassai korcsolyázó és tenisz egyesület pavilonja

A kép forrása: Panoramio

A kép forrása: Door ToRiver / Panoramio

A kép forrása: Peter Misovic / Panoramio
A Széchenyi-ligetben (ma: Városi Park, Mestský Park a neve)
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján Kassa Magyarország egyik fejlett nagyvárosává fejlődött. A modern idők jeleként teret hódítottak az immár a polgárság széles rétegei által űzhető, különféle sporttevékenységek. Ennek következményeként sorra létesültek az új igények kiszolgálására alkalmas, új épületek.

A korcsolya és tenisz egylet számára az eperjesi születésű Sándy Gyula, ismert fővárosi építész tervezett korszerű, minden igényt kielégítő pavilont. A Széchenyi-liget gyönyörű, parkosított környezetében emelkedő, szecessziós stílusú, egy emeletes, szimmetrikus szerkesztésű ház tengelye tört ívű. A két végén toronyszerű, magastetős rizalittal gazdagított, íves záradékú nyílásokkal áttört főhomlokzata a földszinten öt tengelyes, középen a jelentős méterű főkapuval. Első emelete már hattengelyes - a kapu fölött 2 db ablakkal. Az emeleti párkány fölé annak teljes szélességében reneszánsz utánérzésű, tagolt attika emelkedik. A ház központi tömbjéhez ferde, hátrafelé tört síkban alacsonyabb gerincű, kiszolgáló jellegű oldalszárnyak kapcsolódnak.

A reprezentatív kialakítású egyesületi székházat úgy tervezték, hogy az alkalmas legyen különféle közösségi rendezvények, bálok, zenés- és táncmulatságok, ötórai teák megrendezésére is. A tényleges sportolás az épület mögötti parkrészen kialakított teniszpályán, ill. télen, megfelelő időjárás esetén ugyanott a korcsolya pályán történt.

A 2. világháború után állami kézben lévő épület állaga az ezredfordulóra alaposan leromlott, hosszú időre használaton kívülivé vált. A 2010-es évek elején megindult helyreállítása, mögötte új teniszpálya-csoport kialakítása ma is folyamatban van.