Megújulásunk támogatója:  

Kassai korcsolyázó és tenisz egyesület pavilonja


A kép forrása: PanoramioA kép forrása: Door ToRiver / Panoramio

A kép forrása: Peter Misovic / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,371'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,805'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Középület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Széchenyi-ligetben (ma: Városi Park, Mestský Park a neve)
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A 19-20. század fordulóján Kassa Magyarország egyik fejlett nagyvárosává fejlődött. A modern idők jeleként teret hódítottak az immár a polgárság széles rétegei által űzhető, különféle sporttevékenységek. Ennek következményeként sorra létesültek az új igények kiszolgálására alkalmas, új épületek.

A korcsolya és tenisz egylet számára az eperjesi születésű Sándy Gyula, ismert fővárosi építész tervezett korszerű, minden igényt kielégítő pavilont. A Széchenyi-liget gyönyörű, parkosított környezetében emelkedő, szecessziós stílusú, egy emeletes, szimmetrikus szerkesztésű ház tengelye tört ívű. A két végén toronyszerű, magastetős rizalittal gazdagított, íves záradékú nyílásokkal áttört főhomlokzata a földszinten öt tengelyes, középen a jelentős méterű főkapuval. Első emelete már hattengelyes - a kapu fölött 2 db ablakkal. Az emeleti párkány fölé annak teljes szélességében reneszánsz utánérzésű, tagolt attika emelkedik. A ház központi tömbjéhez ferde, hátrafelé tört síkban alacsonyabb gerincű, kiszolgáló jellegű oldalszárnyak kapcsolódnak.

A reprezentatív kialakítású egyesületi székházat úgy tervezték, hogy az alkalmas legyen különféle közösségi rendezvények, bálok, zenés- és táncmulatságok, ötórai teák megrendezésére is. A tényleges sportolás az épület mögötti parkrészen kialakított teniszpályán, ill. télen, megfelelő időjárás esetén ugyanott a korcsolya pályán történt.

A 2. világháború után állami kézben lévő épület állaga az ezredfordulóra alaposan leromlott, hosszú időre használaton kívülivé vált. A 2010-es évek elején megindult helyreállítása, mögötte új teniszpálya-csoport kialakítása ma is folyamatban van.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-05-30 12:38:16
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.