Károlyi-Dégenfeld-kastély

Petőfi Sándor utca, 51. szám
Rövid leírás:
A háromszinten főúri kastélyt gróf Károlyi Tibor és Dégenfeld-Schönburg Emma építtette 1896-ban, eklektikus stílusban. A eredetileg nyeregtetővel ellátott kastélyt 1914-ben alakították át romantikus stílusban.
A kastélyt fiúk, gróf Károlyi Imre örökölte, aki 1918 után elhagyta az országot, majd 1940-ben pár évre ismét Károlyi uradalom lett. A főúri birtokot 1947-ban kastélyostól államosították, előbb gabonaraktár lett, majd szanatórium. A berettyószéplaki kőolajkitermelő-vállalat 1980 után üdülőközponttá alakítatta, hasznosítva a parkban talált termálvizet. Rendszerváltás után gazdát cserélt, ez idő tájt az ingatlan ismét romosodik, mivel felújítása abbamaradt.
A kastély lépcsőházai a főépület két oldalán épültek kőcsipkés, bástyaszerű kialakítással, és egy emelt magasan emelkednek a főhomlokzat fölé. A nyugati főhomlokzat egyenes záródású párosával helyezkednek el, vállra futó egyenes szemöldökkel, az alsó két szinten bádoggal borítottak, a harmadik szinten konzolos könyöklőpárkánnyal rendelkeznek. Az alapozás terméskőből van kirakva, az első szintet széles övpárkány választja el a többi szinttől. A koronázópárkány alatt vakárkádsor húzódik, a párkány fölött pedig, az épület tetején pedig csippkézett mellvédű terasz található. A főhomlokzat tengelyében erősen kiugró középrizalit található, a tőle balra levő főbejárat másik oldalán bástyaszerűen előreugró kétszintes rizalit található. A bal oldali lépcsőháznak külön bejárata van csúcsíves szemöldökkel. A koronázópárkány mellvédje alatt a torony három oldalán óra található. A jobb oldali épületszárny kétszintes, a hátsó homlokzat pedig négyszintes.
A földszinten helyezkedik el az óriás ebédlő, a szalon, a vadászterem, a gróf dolgozószobája. A második emeletig körlépcső vezet, az első szinten voltak a grófi hálószobák, a másodikon tanári és tanulószobák. Az épület belsejét mára átalakították. A főhomlokzattal szemben nyílik a főbejárat, a kastély hatalmas arborétum közepén helyezkedik el.

Vármaradvány (8.996 km)
Fráter-kúria (11.757 km)