Megújulásunk támogatója:  

Kápolnás vára


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 57,181'
Hosszúság (lon):
E 22° 13,412'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól 500 m-re délre emelkedő dombon
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Kápolnás (Căpălnaş) falu határában, – a „Ciumernic” (ejtsd: Csumérnik) dűlőben – áll egy kis domb a legelőn, a Facsád (Făget) és a Marosgórós (Groşi) között vezető út közelében. A rajta lévő 65 m hosszú és 60 m széles egykori kis erődítmény nyomait ma is jól látni a domb északi végén. Az 1965-ös ásatások nyomán azt a következtetést vonták le, hogy egy kis középkori várnak a romjait találták meg itt.

Ennek az erődítménynek a kutatásához egy 70 m hosszú kutatóárkot készítettek, átvágva így az egész erődítményt észak-déli irányban. A készített metszet enyhe egyenetlenséget mutatott, valamint jól lehetett látni a körítő földsáncokat. A sánc szélessége az északi oldalon 10 m, mélysége 6 m. A sánc sárga agyagból készült, jól össze volt tömörítve anélkül, hogy erősítve lett volna kővel vagy fával. A déli oldalon ugyanezzel a technikával épült sánc szélessége 6,5 m, magassága 1 m. Ezen a részen a sánc 6.5 m széles és csak 4 méterig mélyül. Az erődítmény belső része 25 m széles. Itt nem találtak semmilyen építményt sem. A készített metszetben néhány, valószínűleg nyitott tűzhelynyom volt felfedezhető, néhány égetett föld részlettel, valamint néhány kerámia maradványt és két darab rozsdás vastárgyat, valószínűleg nagyméretű szöget találtak. A megtalált kerámiatöredékek középkoriak, korongozva készültek, de pontos kormeghatározásra nem alkalmasak.

A feltárt erősség - esetleg őrtorony - valószínűleg elővár volt, és a közeli, nagyobb középkori várhoz tartozott, amely a „Birlălău”-n, vagy más néven a Várhegyen („Cetate”) található. E várromban még nem voltak feltárások, ezért keletkezésének pontos ideje nem ismert, de valószínű, hogy ez az 1371 körüli Szád („Zaad”)-vár. Érdemes megjegyezni, hogy más kutatók szerint Szád várát máshol, a Valea Mare (Nagy-völgy) területén, Soborsin (Săvîrşin) község környékén kellene keresni. Kápolnás községben a helyi adatközlő (a baptista lelkész) nem tudott a „Birlălău” váráról, így ennek helye egyelőre számunkra kérdéses.

A kutatott vártól délre, annak közvetlen közelében egy másik, árokkal és sánccal körülvett kis erődítmény maradványait lehet a felszínen megfigyelni. Ennek központi része kb 15 m átmérőjű. Itt valószínűleg őrtorony állt, legalábbis a platón látható bemélyedés egy épület alapjainak kiszedett nyomát sejteti. Ezt a várrészt 12-14 m széles és 1 m mély árok keríti, amelyet alacsony sánc övez a külső oldalon. Egyes kutatók szerint ez a második erődítmény egy római kori őrtorony (burgus) lehetett.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-07 23:33:08
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Forray-kastély (7.001 km)
Tótvárad vára (7.089 km)
Facsád vára (10.361 km)
Mocsonyi kastély (10.863 km)
Kolostorerőd (11.461 km)
Nopcsa kastély (17.951 km)
Dobrai sánc (21.238 km)
Galadna vára (23.754 km)