Kálváriatemplom

A képek forrása: TheRunnerUp/wikipedia.org

A várostól DNY-ra fekvő dombon. Az Am Kalvarienberg út vezet fel hozzá
Rövid leírás:
A település mai neve már 1289-ben olvasható a forrásokban (Pinkafelde). A terület 1644-től a Batthyány család uradalma.

1748-ban II. Batthyány Ádám gróf építtette a barokk Kálváriatemplomot a Fájdalmas Anya tiszteletére. Egyhajós, egyszerűbb díszítésű épület. Félköríves szentélye DNY-on helyezkedik el, ÉK-en van a hagymasisakos homlokzati torony alatta a bejárattal. Szintén e homlokzaton szimmetrikusan négy, jelenleg üres szoborfülke helyezkedik el.

A hajó dongaboltozatos, a szentélyt a hajótól félköríves diadalív határolja el. A márvány barokk főoltáron három kőszobor található: a középső a Pieta jelentét ábrázolja (Szűz Mária ölében a halott Jézussal), ennek két oldalán Mária Magdolna és Szent János evangélista szobrai láthatóak.

A Kálvária stációs kápolnái a templommal egy időben épültek, de mai berendezésük modern.

A templomhoz DK-ről remetelak (eremitorium) csatlakozik.