Kálvária

Ország: Szerbia
A település mai neve: Србобран / Srbobran
A település magyar neve: Szenttamás
A település német neve: Thomasberg
Cím: Mađarska utca
Egyéb adat:
Rövid leírás: A településen először 1868-ban merült fel a katolikus közösségben egy Kálvária építésének gondolata. 1869-re elkészültek a tervek, kijelölték az építkezés leendő helyszínét egy folyóparti dombon és elkülönítették az építésre szánt 1500 forint összeget. 1870-re már az elkészült Kálváriáról olvashatunk a feljegyzésekben.

Az építménycsoport két sorba rendezett, összesen 14 stációoszlopból és a domb tetején egy kis kálvária-kápolnából állt. A kivitelezés minden bizonnyal nem sikerült maradéktalanul jóra, hiszen 1873-75-ben már javítani kellett a kápolna beázó tetejét... A nagy területen elhelyezkedő Kálvária fenntartása már a kezdetek kezdetén gondot okozott. Így végül 1879-ben annak zöld területét vállalkozónak adták ki használatra, a befolyt bérleti díjból pedig a Kálvária fenntartását tervezték finanszírozni. A vállalkozók profán módon gyakran állatokat legeltettek a Kálvárián, amelyet az egyházközség 1900-ban kénytelen volt rendeletben megtiltani. 1901-ben ismét javítani kellett a Kálvária épületén.

A hitéleti tevékenység, így a Kálváriához vezetett keresztutak az 1920-as trianoni béke értelmében a frissen kreált délszláv államba került városban is tovább folytatódtak. Az utolsó keresztútra, immár a II. Világháború árnyékéban, 1944. Nagypéntekén tartották itt.

Az 1945-ben Jugoszláviában uralomra jutott kommunista rendszer államosította az egyházi földeket és ingatlanokat. Ugyanakkor a Kálvária mégis katolikus kézen maradhatott. fenntartására viszont már nem jutott elég forrás és munkáskéz. Az egyre gazosodó, romosodó épületcsoportot vandálok is többször megrongálták. A keresztúti ájtatosságok, "természetesen", megszűntek. Az egyház úgy látta valamelyest fenntarthatónak a területet, hogy kiskerteket alakít ki rajta. A Kálvária az 1970-es évekre romokban hevert. A kápolna teteje beomlott, több stációt ledöntöttek. Évtizedek alatt kész illegális szemétteleppé vált a terület.

1997-ben a közelben lakó paska család kezdeményezésére a környéken lakók összefogtak, a területet rendbe hozták és elkezdődhetett a Kálvária helyreállítása. 1998-ban új fa keresztet állítottak fel és 4 évtized után ismét szentmisét és keresztúti ájtatosságot tartottak itt.

2001-ben a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatásával helyreállították a kápolnát és a stációkat, valamint a 3 golgotai keresztet. A stációk és az oltár képeit Morvay László magyarországi tűzzománc-művész készítette el.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)