Kálvária (királyi kúria maradványai)

Kálvária
Udvard, a településtől nyugatra, a 75-ös útról bevezető egyenes út végén
Rövid leírás:
A mai Szent Márton halma (hegye - St. Martini montem) és környezete a magyar történelemben egy évezredes múltra tekint vissza. Bár az itt álló udvarházat 1075-ben említi oklevél (Collis Sancti Martini Martyri) már feltehetően a 11. század 10-es éveiben kápolnát építettek itt Szent Márton tiszteletére. A birtok királyi udvarháznak adott otthont, ennek régészeti emlékeit még nem tárták fel. I. Géza az általa alapított garamszentbenedeki bencés apátságnak adományozta a birtokot (ennek alapítólevele tartalmazza az első említést). 1309-ben (vagy 1307-ben - vitatott) Tamás esztergomi érsek zsinatot hívott össze ide, amelyen elismerték I. Károly jogát a trónra és elítélték Csák Máté cselekedeteit. A források szerint ekkor és itt hoztak határozatot az esti harangszóról is, amely az angyali üdvözletet jelenti. Udvardon többször tartózkodott Zsigmond király is.
1554-ben a törökök támadásának esett áldozatul a település. Mivel több mint egy évszázadon át a határsávban állt, elnéptelenedett. A középkori romok azonban még a 19. század első felében is láthatók voltak Fényes Elek és Galla Ferenc említése szerint. A romokról korábban beszámolt Bél Mátyás is.
Nyilván a hely történelmi szerepének ismerete inspirálta a gondolatot, hogy a romok fölött kálváriát alakítsanak ki. Hatalmas földmunka árán szabályos alakúvá formálták a halmot az ide hordott feltöltéssel, majd 1855-56-ban Majthényi Adolf helyi plébános vezetésével, Dobák János és Weller Móric komáromi mérnökök tervei alapján alakították ki a kápolnákat, illetve stációkat. A felszentelésre 1866-ban került sor.

Napjainkban természetesen a szépen rendben tartott kálvária látható csupán a nagy területű dombon. Nem kétséges ugyanakkor, hogy a talaj rejti a középkori épületek el nem hordott alapfalait.

Főgimnázium (6.606 km)
Kálvária (6.753 km)