Megújulásunk támogatója:  

Kálvária (királyi kúria maradványai)

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 47° 59,587'
Hosszúság (lon):
E 18° 15,341'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kálvária
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Udvard, a településtől nyugatra, a 75-ös útról bevezető egyenes út végén
Egyéb adat:
Komplex objektum, amelynek csak egy része a Szent Márton halmon álló kálvária
Rövid leírás:
A mai Szent Márton halma (hegye - St. Martini montem) és környezete a magyar történelemben egy évezredes múltra tekint vissza. Bár az itt álló udvarházat 1075-ben említi oklevél (Collis Sancti Martini Martyri) már feltehetően a 11. század 10-es éveiben kápolnát építettek itt Szent Márton tiszteletére. A birtok királyi udvarháznak adott otthont, ennek régészeti emlékeit még nem tárták fel. I. Géza az általa alapított garamszentbenedeki bencés apátságnak adományozta a birtokot (ennek alapítólevele tartalmazza az első említést). 1309-ben (vagy 1307-ben - vitatott) Tamás esztergomi érsek zsinatot hívott össze ide, amelyen elismerték I. Károly jogát a trónra és elítélték Csák Máté cselekedeteit. A források szerint ekkor és itt hoztak határozatot az esti harangszóról is, amely az angyali üdvözletet jelenti. Udvardon többször tartózkodott Zsigmond király is.
1554-ben a törökök támadásának esett áldozatul a település. Mivel több mint egy évszázadon át a határsávban állt, elnéptelenedett. A középkori romok azonban még a 19. század első felében is láthatók voltak Fényes Elek és Galla Ferenc említése szerint. A romokról korábban beszámolt Bél Mátyás is.
Nyilván a hely történelmi szerepének ismerete inspirálta a gondolatot, hogy a romok fölött kálváriát alakítsanak ki. Hatalmas földmunka árán szabályos alakúvá formálták a halmot az ide hordott feltöltéssel, majd 1855-56-ban Majthényi Adolf helyi plébános vezetésével, Dobák János és Weller Móric komáromi mérnökök tervei alapján alakították ki a kápolnákat, illetve stációkat. A felszentelésre 1866-ban került sor.

Napjainkban természetesen a szépen rendben tartott kálvária látható csupán a nagy területű dombon. Nem kétséges ugyanakkor, hogy a talaj rejti a középkori épületek el nem hordott alapfalait.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-06-17 16:31:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Főgimnázium (6.606 km)
Kálvária (6.753 km)
Utcaszerkezet (6.877 km)
Zsinagóga (11.660 km)