Kálnoky-kastély

Miklósvár
Rövid leírás:
A sajátos tájképi jelentőséggel és épített örökséggel rendelkező Erdővidék egyik legszebb nemesi laka a miklósvári Kálnoky-kastély. A kastély ma a Kálnokyak kezelésében áll. A kőröspataki gróf Kálnoky család a legjelentősebb háromszéki primor családok egyike. Miklósvár második legfontosabb birtokközpontjuk volt, a ma is álló kastély elődjének tekinthető udvarházat a források szerint Kálnoky János kezdte el építtetni 1648-ban. Az építkezéseket fia, a család legnevezetesebb tagja, a grófi rangot nyert háromszéki főkirálybíró, tartományi biztos, majd erdélyi alkancellár, Kálnoky Sámuel folytatta a 17. század végén–18. század elején. Az ő idejéből származnak az épület legértékesebb késő reneszánsz részletei. A délkelet-északnyugat irányú hosszanti tengelyre felfűzött, nyújtott téglány alakú épülettest rövidebb oldalaihoz és hátsó homlokzatának széleihez toronyszerű épületrészek kapcsolódnak. A jellegzetes, késő reneszánsz formavilágot a hátsó – egykor tóra néző – homlokzat tagozatai és díszítése, a kastély nyitott, oldalsó bejárati loggiája és vörös andezitből készült faragványai őrizték meg. A főhomlokzat az 1902–1905 közötti neoklasszicista átalakítás jegyeit mutatja. A belső terekben nyugat-magyarországi eredetre utaló, kora barokk stílusú stukkódíszek kerültek elő. A külső homlokzaton a 18. század elejéről származó, építészeti tagozatokat imitáló, kétszínű díszítőfestés került elő a későbbi vakolatréteg alól.
sebijo