Kakasos templom

Mócok útja (Calea Moţilor) 84.
Rövid leírás:
A ma Kolozsvár nyugati városrészének számító, egykor önálló Kolozsmosnostoron a 17. század óta népes református magyar közösség élt, akiknek - néhány rövid időszaktól eltekintve - folyamatosan gondot okozott a megfelelő istentiszteleti hely megtalálása. A 19-20. század fordulóján erőteljes igény merült fel önálló templom felépítésére. A megvalósítást sokáig a pénzhiány akadályozta, majd a felépítendő templom kinézete, stílusa fölötti vita. Végül 1913-ban a Kós Károly építész által tervezett változat került elfogadásra, melyben - Kósra jellemző módon - keveredik korának szecessziós ízlése magyar népi motívumokkal és modern funkcionalista elemekkel. Már ezen évben elkezdődött az építkezés is. Az 1914-ben átadott épület mellé - a háború kitörése miatt - már nem épülhettek fel a Kós által tervezett egyéb funkciójú házak, a Felsővárosi Református Egyházközség irodái, szolgálati lakásai, iskola, stb.

A templom a teleknek az utcafronttól hátrébb lévő részén, észak-déli tengellyel épült fel. Déli, utca felőli oldalán áll a két - egy kisebb, henger alakú és egy erőteljesebb, hasáb alakú zöld Zsolnay-mázas tetőcserepekkel fedett torony, amelyek alatt a templom kis előcsarnoka foglal helyet. A magasabb torony csúcsán látszik a A téglalap alaprajzú épület felépítménye igen változatos, erőteljesen tagolt. A román kori bazilikákra utaló térszerkezetnek megfelelően a templom erőteljes főhajóra és alacsonyabb, pillérekkel elválasztott mellékhajókra tagolódik. A főbejárat kőből faragott kapuzata is román kori stíluselemekre utal. A tervező részletes gondot fordított a nyílászárókra, így pl. a nagy, tölgyfa ajtókra, ezek kilincseit, vasalásait aprólékosan megtervezte éppúgy, mint az épület valamennyi rácsát, korlátját, csillárját.

A templombelsőt a református ízlésnek megfelelően puritán módon, fehér falakkal és sötét tónusúra mázolt bútorzattal alakították ki. A főhajó boltívekkel tagolt, festett, kazettás síkmennyezettel fedett.