Kakas híd

Szlovénia
Híd
A Gradaška és Eipprova utcák között a patak fölött
Rövid leírás:
A Kakas híd a mai Szlovénia fővárosában, Trnovo kerületben áll, a Ljubljanica folyóba tartó Gradaščica patak fölött. Összeköti a patak két partján, azzal párhuzamosab futó Gradaška és Eipper (Eipprova) utcákat. Trnovo kerület Ljubljana/Laibach legidősebb suburbium településének számít, komoly történelemmel és hagyományokkal.

E helyen egy fa gerendákból épült híd állt egészen 1931-ig. Az ezt felváltó, mai hídszerkezet ugyanezen év novemberére épült fel Jože Plečnik tervei szerint, a Ljubljanica folyót és környezetét rendező nagyobb programterve részeként. A kivitelezést Matko Curk vezette.

Az itt már szabályozott mederben folyó, torkolatához közeledő patak fölött egy nyílású, kosáríves vasbeton híd épült, már eredetileg is csak gyalogos forgalom számára. Keskeny járófelülete két oldalán vas korlátok futnak.
A híd a Kakas nevet egy a közelben (a Gradaška utca 10-ben) működött, "A Kakashoz" (Pri petelinu) nevű kocsmáról kapa, ami már nem létezik. A híd alternatví neve "Tenente" (=Hadnagy) volt, egy másik, közelben lévő kocsma, a "Pri Tenenteju" után.

A leírás és a kép forrása: wikipedia.org

Trnovo híd (0.116 km)