Kaffka Margit szülőháza

Str. Kaffka Margit 4. sz
Rövid leírás:
Az épület a róla elnevezett utcában, a Nagykárolyi kastély parkjával szembeni utca elején áll. Az utca felőli homlokzat ma egyszerű, jellegtelen épületet mutat, az udvar felől azonban még ma is áll a faoszlopos tornác. Az oszlopok fejezete és az udvarra vezetőlépcsősor feletti oromzat faragott díszítésű. Az írónő itt töltötte gyermekkorát. Főügyész édesapja halála után nehéz körülmények között élő család gyermeke hat éves korától iskoláit már más városokban ösztöndíjas növendékként töltötte.
Szülőháza jelenleg egy Angliában élő örökös tulajdonában van. A helyi önkormányzat tervei szerint idővel irodalmi múzeumot szeretne az épületben működtetni. Jelenleg a ház udvar felőli oldalán emléktábla hirdeti román és magyar nyelven, hogy „Ebben a házban született Kaffka Margit írónő 1880-1918.”