Kacsás szökőkút

A kép forrása: Mitteleuropäer / panoramio

A kép forrása: Panoramio
Világi plasztika, szobor
A Baross Gábor (ma: Štúr) és a Dobrovics Mihály utcák kereszteződése melletti közparkban.
Rövid leírás:
Pozsony város közterei és parkjai számos 20. századi szoborral, plasztikával dicsekedhetnek, melyek közül nem egyet magyar szobrászok alkottak meg. A város 1918-as cseh kézbe kerülését, majd az 1945-ös kommunista hatalomátvételt követően a nacionalista és/vagy ideológiai hátterű barbárság több, magyar vonatkozású köztéri szobrot megsemmisített. Ugyanakkor a \"semleges\" témájú, nívós alkotások rendszerint átvészelték e nehéz évtizedeket.

Ezek sorába tartozik az a kedves szökőkút, ami az újkori Pozsony keleti külvárosának számító Ferenc József-város egyik parkosyított közterén áll. A Kühmayer Róbert szobrászművész által készített, 1914-ben felállított alkotás egy kör alakú vízmedencéből kiemelkedő, szabálytalan sziklaalakzat. Ezen három, bronzból öntött, meztelen kisgyermek látszik, amint szárnyaikkal verdeső kacsákat igyekeznek elkapni. A mozgalmas jelenetet képező, naturális ábrázolásmódú alakok minden oldalról körbeveszik a sziklát, így körüljárható szoborcsoporttá alakítva azt. A kacsák szájából vékony vízsugarak törnek elő, így alakítva csobogó szökőkúttá az alkotást.