Megújulásunk támogatója:  

Jozef Gregor Tajovský szülőháza


Forrás: Patrik Kunec /wikipedia.org


Forrás: Tomaš Rovaš /wikipedia.org
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 44,768'
Hosszúság (lon):
E 19° 4,151'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 1
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, a főutca déli oldala mentén.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az apró, Zólyom vármegyei falu Besztercebányától közvetlenül nyugatra, egy szűk völgyben húzódik meg.

A település legismertebb szülötte Jozef Gregor Tajovský (1874-1940), eredeti nevén: Jozef Alojz Gregor, író, költő, drámaíró, szerkesztő, politikus. Sokgyermekes családban született - 8 testvéréről tudunk - apja cipészmester volt. Komoly érdemei vannak a modern, szlovák nyelvű dráma megteremtésében. Realista stílusú drámáival, melyeket nagy sikerrel játszottak, sokat tett a szlovák nemzeti színjátszásért, a pozsonyi önálló Szlovák Nemzeti Színházért.

Szülőháza, amely 1799-ben épült és ma műemléki védelem alatt áll, a hegyvidéki falusi építészet jellegzetes elemeit, anyaghasználatát mutatja. Utcafrontra épült, elnyújtott téglalap alaprajzú, földszintes, nyereg tetős épület, zsindely fedéssel. Nagyobb része szögletesre bárdolt gerendákból épült, a ház sarkán csapolt kötésekkel, homlokzatain apró szemű, osztott üvegablakokkal. Újabb, az előzőhöz kapcsolódó részének falai tört kőből készültek, vakoltak és fehérre meszeltek. Ez a traktus az udvar felé jóval szélesebb, mint az előző, boronafalú rész. Nyílászáróit szerény vakolt sávok keretezik.

A ház utcai homlokzatán fekete márvány tábla emlékeztet a ház és Tajovský kapcsolatára. Az épület vakolt részének udvari oldalhomlokzatán igényes dombormű-pár ábrázolja Tajovskýt és a község másik ismert szülöttét, Jozef Murgašt.

A műemléki felújításon átesett, szép állapotú házban emlékmúzeum működik. Az első szobában a település történetével és J. Murgaš életművével ismerkedhetünk meg. A második és harmadik helyiségben Tajovský munkásságának dokumentumait találjuk. A negyedik szobában a helyre jellemző néprajzi kiállítást rendeztek be. Az ötödik, utolsó szobában mutatják be Tajovský felesége, a szintén íróként ismert Hana Gregorova életművét.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2014-10-07 17:20:32
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Görgei-alagút (5.192 km)
Beniczky-ház (5.653 km)
Thurzó-ház (5.724 km)
Mátyás-ház (5.747 km)
Vasúti híd (7.392 km)
Klopacska (8.319 km)