Jézus Szíve Római Katolikus Plébániatemplom

Micske 130. szám.
Rövid leírás:
A micskei római katolikus templomot Jézus Szíve tiszteletére szentelték fel. A Baranyi család adományából 1757-ben épült, barokk stílusban. Két alkalommal is,1795-ben és 1892-ben is tűzvész pusztította.
A református templom előtt szabadon álló, egyhajós, latinkereszt alaprajzú, nyugati homlokzati tornyos templomot a szentély fölött faros nyeregtetővel látták el. A torony kissé kiugrik a homlokzatból, amellyel homorú szárny köti össze. A homlokzat és a torony széleit pilaszterek díszítik, a sarkait lekerekítették. A bejárat egyenes lezárású, fölötte téglalap alakú világítóablak látható. A hajó koronázópárkánya ráfut a nyugati homlokzatra és a toronyra, ez utóbbit egy ugyanolyan párkány két szintre osztja. Az első szinten félköríves mélyedésben kisebb világítóablak, a második szint négy oldalán szegmensíves, zsalugáteres ablak látható. Sokoldalú toronysisakja alatt barokk óraíves párkányt képeztek ki. A torony két oldalán, a homlokzat fölött, volutás vonalú, lépcsős, pilaszterben végződő falazat látható, végein és a felső lépcsőn egy-egy urnával. A hajó és a félköríves záródású szentély lizénás-tükrös díszítésű. Ablakai virágváza alakúak, csak a kereszthajó ablakai szegmensívesek. A hajó hevederívekkel tagolt, dongaboltozatos, a szentély pedig fiókboltozatos. A hevederívek pilaszterekre támaszkodnak, amelyek felső végeit egy kettős, körbefutó, szépen profilált párkány köti össze. Fából faragott barokk oltára művészi értékű remekmű. Szintén fából faragott szószéke bibliai jelenetekkel díszített. Orgonakarzatát szegmensíves boltív tartja. Kriptájában a Baranyi család hamvai vannak. A templom előtt feszület áll.

Jakó-kúria (0.618 km)
Fráter-kúria (9.324 km)