Járásbíróság

Hauptplatz 12
Rövid leírás:
A város területe a honfoglalás után a nyugati határvidékhez tartozott. Székely (?) lakossága, a gyepű őrei több kiváltságot is kaptak, például 1327-ben, amikor Károly Róbert eddigi kiváltságaik megerősítésén túl az országos nemesek közé sorolja őket, s számukra külön őrnagyság megszervezését rendeli el. A nemességet 1582-ben Rudolf császár és király is megerősítette, több már ekkor is létező családot ma is megtalálunk a településen (Adorján, Balikó, Benkő, Gál, Osváth stb). 1841-ben piactartási jogot kapott a község. Az 1867-es kiegyezés után a városka rohamos fejlődésnek indult. A terület 1920-21-ben Ausztriához került. Ennek megakadályozására Prónay Pál alezredes 1921. október 4-én Felsőőrön kikiáltotta az ún. Lajtabánságot, de egy hónap múlva át kellett adnia a területet az osztrákoknak.

A járásbíróság két emeletes épülete a 19-20. század fordulóján épült. Kialakításában a 19. század végi vidéki eklektikus közhivatal-építészet nem túl igényes és fantáziadús jegyeit mutatja. Utcai homlokzata tengelyszimmetrikus, középen a kimagasló timpanon uralja. A főhomlokzaton több helyen nem hivalkodó, finom, mégis az épületet markánsan díszítő vakolat-architektúra: párkányok, ajtó- és ablakkeretek, stukkók láthatók.
1921-ben ebben az épületben volt Prónay Pál főhadiszállása.