Jánoky-Jakab-kúria

Kúria, udvarház
A falu központjában, a katolikus templomtól délre.
Rövid leírás:
A falu valószínűleg a 12. században jött létre. Eredeti birtokosai a Kishontban komoly területekkel rendelkező Jánokyak voltak, de a birtokosok között korán megjelent a Jákóffyak neve is.

A kúriát - amelynek utolsó tulajdonosa a Jakab család volt - még korábbi birtokosa, a Jánoky család építtette, barokk stílusban. Az épület minden bizonnyal még a 17. század végén épült magját egy észak-déli tájolású, földszintes, kontyolt nyeregtetős, cseréppel fedett traktus alkotja. Utcai homlokzatának déli részéhez később egy kisebb toldalék épületrészt csatoltak hozzá, így kialakítva a mai, \"L\" alakú alaprajzot. Az eredeti épületrész ma is elég archaikusnak hat, főleg, ha az udvari homlokzat - egy ívnyi nyílás kivételével mára befalazott - monumentális tornácára, és a bejárat míves, kőkeretes ajtajára gondolunk.

Az épületet ma családi házként használják. Műemléki védelmet sohasem kapott.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.