Jákóffy-Thalabér-kúria

Kúria, udvarház
A faluközpontban, az evangélikus templom északi szomszédja.
A falu neve 1899-ig Pongyelok (szlk.: Pondelok) volt, sokan ma is így ismerik.
Rövid leírás:
A falu valószínűleg a 12. században jött létre. Eredeti birtokosai a Kishontban komoly területekkel rendelkező Jánokyak voltak, de a birtokosok között korán megjelent a Jákóffyak neve is.

A kúriát - amely a vármegye-monográfia készítése, a 19-20. század fordulója idején Thalabér Lajos tulajdonában állt, még korábbi birtokosa, a Jákóffy család építtette. Az épület magját egy észak-déli tájolású, egy emeletes, nyeregtetős traktus alkotja. Ehhez két oldalon téglalap alaprajzú, elnyújtott, földszintes szárnyakat csatoltak hozzá. Az emeletes rész déli főbejárata fölött négy oszlopon nyugvó, tágas terasz van. A nyugati szárny északi oldalán még megvan a termetes, falazott oszlopokra támaszkodó, boltozatos tornác.

A házat ma két család lakja. Műemléki védelmet sohasem kapott.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.