Jákóffy-Jánoky-kastély

A kép forrása: historicgarden.net
A falu központjában a Vár (Hradná) és Béke (Mieru) utcák kereszteződésében, parkban.
Rövid leírás:
Az írott forrásokban a 14. században megjelenő falu a Hont-Pázmány nemből való Jákóffy család ősi fészke volt. A 15. században már várkastélyuk állt a településen. Az 1639-ben fiágon kihalt család utolsó Jákóffy-lánya feleségül ment Jánoky Gáspárhoz és hozományul vitte magával a ráhói várkastélyt is. Fiuk, az ifjabb Gáspár 1650 körül híres iskolát tartott fenn a kastélyban.

A középkori várkastélyból kialakult, reneszánsz palota eredetileg földszintes épület volt. A Rákóczi-szabadságharcban erősen megrongálódott épületet 1727. táján egy emeletesként építették újjá. Az ekkor már nyilván barokk jellegű épületet a 19. század elején ismét átépítették, nagyjából ekkor alakult ki mai formája. Műemléki védelmet is kapott, de ennek ellenére a 20. század második felében néhány kisebb károsodás is érte. A \"T\" alaprajzú, egy emeletes, kontyolt nyeregtetős, ma cseréppel fedett épület - a gömöri kastélyok körében szokatlan módon - szép, gondozott állapotban van. Udvari homlokzatán - félköríves oromfallal koronázott rizalit hangsúlyozza a bejáratot. Az épületben számos nívós kovácsolt vas munka, pl. ablakrácsok maradtak fenn.

A kastély egykori parkjába - melyet egykor Gömör megye legszebb kastélyparkjának tartottak - sajnos mára számos modern, értéktelen épületet zsúfoltak.

A kastélyban ma bentlakásos kisegítő iskola működik.

A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája nyomán készült.