Megújulásunk támogatója:  

Jakó-kúria

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 15,769'
Hosszúság (lon):
E 22° 15,392'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A belterület Ny-i részén (Alszegen) a fő utca DNY-i oldalán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Partiumban, a Berettyó középső folyása mentén épült magyar falu első, fennmaradt írásos említése a 13. századból való.

A település nyugati részét képező Alszegen, a fő utca délnyugati oldalán lévő, alacsonyabb kiemelkedésen, egy jelentősebb méretű. ma szinte teljesen gyeppel borított telken áll az egykori Jakó-kúria. A földszintes, szinte majdnem egyenlő szárú „L” alaprajzú épületet kontyolt nyeregtető fedi, amely cseréppel borított. Utcai szárnya az úttal párhuzamos fekvésű, míg udvari része arra merőlegesen áll. Udvari homlokzatán végigfut a különben meglehetősen dísztelen épület leglátványosabb építészeti eleme, egy nyitott, árkádos folyosó, amelyen keresztül a ház különféle helyiségei megközelíthetőek. Az 1945. után államosított épület igen erősen leromlott állapotban van, ma műhelyként hasznosítják. Az épület udvarában volt egykori kertje, gazdasági épületei mára teljesen eltűntek.

Ebben a nagyapja tulajdonában álló házban élte gyermek és ifjúkorát, itt szívta magába a múlt tiszteletét Jakó Zsigmond (Biharfélegyháza, 1916. szeptember 2. – Kolozsvár, 2008. október 26.), a 20. század egyik legjelentősebb erdélyi magyar történésze, a középkori kultúrtörténet és a történeti segédtudományok kiemelkedő kutatója, egyetemi tanár, számos alapműnek számító könyv, forráskiadás és történeti tanulmány alkotója. A nagy jelentőségű tudósra 2009. óta a ház falán tábla is emlékezik.

A képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-19 16:44:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.