Jakabfi-ház

Bábolna utca 3. szám
Rövid leírás:
Jakabfi Lipót kereskedő megbízásából épült Élesd központjában az, az egyszintes ingatlan, amelyet Létai Lajos építész tervezett szecessziós stílusban, ma a polgármesteri hivatal működik benne. Az L alaprajzú épület főhomlokzata észak felé néz. Alacsony lábazatán a járószint megemelkedése miatt már csak kissé látszanak a pinceablakok. Keretezett ablakai egyenes záródásúak, a főhomlokzat falsíkját kváderezett lizénák tagolják négy szakaszra. Az emeletet övpárkány választja el a földszinttől. A bal oldali kváderes díszítésű szakaszon nagyméretű, íves záródású kapubejárat áll, fölötte díszesen keretezett ablakkal.Jobbra, a középső szakasz földszintjén három ablak, fölötte kovácsoltvas-mellvédes erkély található, az erkélyajtó két oldalán egy-egy ablak nyílik. Fölöttük díszes fríz látható. A tetőtéri manzárdszoba kétablakos,díszes pártázatú, szélein urnákkal, tükrében timpanonnal. A két oldalsó szakasz kváderezett földszintjén két-két ablak, az emeletin pedig egy hármasablak töri meg a falsíkot. A kapualjból nyílik az udvar. Az L belső találkozásánál van a lépcsőház, az emeleten függőfolyosó található.

2013-11-30 18:20:29

2014.03.07 16:20 mokuska09 állapot: 4 - koordináta: N 47° 3,546' E 22° 23,860' - egyéb

Az épület elhanyagolt, több helyen beázás nyoma látszik a vakolat mállik több helyen. A manszard ablak be van törve . A balkon díszrácsára ráférne a festés.