Jakabffyné bérháza

a kép forrása: prourbe.ro
Strada Cloşca utca 14. és Piaţa Mihai Viteazul tér sarka
Rövid leírás:
Az 1867-es Kiegyezés után az I. Világháborúig terjedő évtizedek az Alföld keleti peremén, a Maros partján épült városban a soha nem látott gazdasági fejlődés és kulturális pezsgés időszakát hozták el. A város Nyugat-európai tájékozottságú, gazdag kereskedőkből, gyárosokból, bankárokból álló polgársága nemcsak ismerte a modern építészeti irányzatokat, de igénye és anyagi lehetősége is volt ezek Aradon való meghonosítására is. Így alig négy évtized alatt Arad jegyzett, prosperáló, modern várossá épült ki, számos új, reprezentatív középülettel, új utakkal, terekkel, városnegyedekkel, bérpalotákkal. Ezek egyike ez a viszonylag kevéssé ismert épület.

Az özvegy Jakabffyné megrendelésére 1906-ban épült bérpalotát Kövér Lajos, az Arad-Csanádi Egyesült Vasutak építészmérnöke tervezte. A háromszintes, két utcára néző palota homlokzatainak plasztikus díszítése, ill. a bejárat kiképzése kiemelkedően szép. A ház sarkán mindkét emeleten végigfutó, toronnyal koronázott, félköríves, beépített erkélyt alakítottak ki. Az épület belsejében szép mozaikpadlót, a lépcsőházban kovácsolt vas erkélyt, az első emeleten pedig néhány ablakban eredeti, színes üvegeket találunk.

(A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült.)

Hermann-palota (0.193 km)