Íves vasbeton közúti híd

Forrás: Peter Paulík könyve

Forrás: Pavol Gombos / Panoramio
Híd
A főút északkeleti végében, a település szélén
Rövid leírás:
A Hont megyei falu szélén álló íves vasbeton híd 1937-ben épült fel azok után, hogy korábbi, jóval egyszerűbb, szintén beton hidat az 1936-os árvíz elpusztította. A híd csodával határos módon túlélte 2. világháború sorozatos hídpusztítását: bomba ugyan robbant a híd mellett, de az nem okozott komolyabb károkat benne.

Az építmény folyamatos használatban volt egészen a 20. század legvégéig. Ekkorra viszont állapota leromlott, szerkezeti problémái jelentkeztek. Halaszthatatlanná vált felújítása, melyhez felhasználták a híd levéltárban fellelhető, eredeti tervrajzait is. A rekonstrukcióra végül 2011-ben került sor. Az elegáns ívű híd így ma eredeti képét mutatja. A hídfelújításnak e módja Szlovákiában meglehetősen ritkának mondható, mert az ilyen korú és anyagú hidakat, ha komoly statikai probléma akad velük, legtöbbször inkább elbontják és új, modern szerkezetű hidat építenek fel helyette.

A leíráshoz felhasználtuk Peter Paulík: Mosti na území Slovenska. (Bratislava, 2014.) c. munkáját.