Ispotály

Forrás: shugarov / Panoramio

Forrás: DownloadingBirds / Panoramio
Egyházi középület
Južná trieda és Holláho utcák sarka
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű település korán elindult a várossá fejlődés útján, így hamar megjelentek a - kezdetben zömmel német ajkú - polgárság magasabb igényeit kiszolgáló szervezetek, intézmények is. Ezek sorában létesült a kassai ispotály is a 13. század közepén. Elhelyezkedése tipikusnak mondható: a város falain kívül, attól délre, az Alsó-kapu közelében, az országút mentén épült fel. Az ispotályról és a mellette működő Szent Lélek templomról a fennmaradt írott források először 1283-ban tesznek említést. Épp topográfiai helyzete - erődítetlen, a Kassát támadó hadaknak erősen kitett volta - miatt az évszázadok során többször vált ellenséges seregek martalékává az épület. Végül a 18. század elején a már lakatlan, pusztán álló épületet lebontották.

Ugyanezen a helyen 1731-33. között épült fel a mai, barokk, illetve a későbbi átalakításoknak köszönhetően, részben klasszicista stílusú épületcsoport. Az országúttal párhuzamosan elnyújtott téglalap alaprajzú ház szárnyai belül hasonló alakú udvart fognak körbe. A nyugati, utcai főhomlokzat tengelyében, a falsíkba illeszkedően helyezték el az eredeti patrocíniumát megtartó új, egyhajós templomot. Ennek bejárata fölött egy két oldalt oromfallal megtámasztott, gúlasisakos harangtorony emelkedik. A templom poligonális szentélye keleten bemetsz az ispotály udvarába is. Figyelemre méltóak a templombelső építéskori falfestményei, illetve a 18. sz közepéről származó főoltár képe is.

A templomtól délre megépült, egy emeletes, nyeregtetős, ma cseréppel fedett szárnyakban kórház, szegényház, illetve aggok menháza is létesült. A templomtól északra eső, alacsonyabb szárnyban egy időben fogadó működött.

Az épület ma öregotthonként szolgál.

Bérház (0.129 km)