Irma-fürdő

A Fürdőszigeten
Rövid leírás:
A Vág szigetén természetes módon feltörő hőforrások vizének gyógyhatását minden bizonnyal már a római korban is ismerték. Az Árpád-kori eredetű Pöstyén történelmét végig kíséri a hőforrások hasznosítása. Első írásos forrás a 16. században emlékszik meg a fürdőről. Az újkorra komoly méretű, kiépített fürdőtelep alakult ki a forrás körül.

Itt, az ún. Fürdősziget délnyugati szegletében 1912-14. között épült fel a fürdő Böhm Henrik és Hegedűs Ármin tervei szerint, szecessziós stílusban.

A négyzet alaprajzú épületcsoport központi eleme egy nagy méretű, fémlemezzel fedett kupola a centrumban. Az egy emeletes épület északi (fő)homlokzatát több helyen az emeletig terméskővel burkolták be. Az egész földszint végig hatalmas ablakokkal biztosítja a kapcsolatot a kül- és beltér között. Az épület belsejében említésre méltóak a lépcsőház paraszti élet jeleneteket és virágokat ábrázoló üvegablakai, valamint a kerámia- és márvány díszek.

(A leírás részben Bede Béla: Magyar szecessziós építészet. Budapest, 2012. segítségével készült.)