Immaculata szobor

Szakrális plasztika, szobor
Námestie mieru (Béke tér), a volt iskola és a községháza előtt
Rövid leírás:
A település központi teresedésén, az egykori katolikus egyházi iskola előtt áll az Immaculata szobor. A kőből faragott, későbarokk stílusú alkotás talapzata egyszerű hasáb, melyet lábazatán és fejezetén lépcsőzetes párkánnyal díszítettek Elülső felületébe vésve latin nyelvű felirat, "Ora pro nobis" (=Imádkozzál érettünk!) olvasható. A talapzat felső síkján áll a tulajdonképpeni szobor, ami a szeplőtelenül fogantatott Szűz Máriát ábrázolja. Az ikonográfia megszokott: a közel életnagyságú, fiatal lányként ábrázolt Mária a világot jelképező földgömbön áll és lábával az akörül tekergőző, a bűnt szimbolizáló kígyó fejére tapos. Mária hosszú köpenyben, fedetlen fővel áll, így látható hosszan hullámzó haja. Feje körül fém csillagokból kialakított, aranyozott glória látható.

A szobrot 1777-ben állították a Divény városkát elpusztító tűvész emlékére.

Plébánia (0.120 km)