Immaculata-oszlop és szoborcsoport

Szakrális plasztika, szobor
Hlavná ulica (Fő utca)

1709-10-ben hatalmas pestisjárvány pusztított Kassán, amely a lakosság jelentős részét elpusztította. A túlélők, megmenekülésük fölötti hálájuk jeléül, Flachenfeld Viktorín postamester kezdeményezésére és költségviselésével, hatalmas, barokk stílusú Immaculata-szoborcsoportot (Szeplőtelen szűz-oszlopot) állíttattak a Fő utca északi részének közepén, a korábbi vesztőhely helyén, 1720-23-ban. Alkotói: Tornyossy Tamás építész és Griming Simon szobrász voltak.

Az alkotás központi része az ívháromszög alakú talapzatról induló, gazdag plasztikus díszű, ún. \"felhőoszlop\", csúcsán a névadó, glóriás Szűz Mária ábrázolásával. Eztz különálló, alacsony talapzatokra állított, 10 db barokk szobor övezte. Lábazataikon egykor plasztikus ábrázolásokat mutató, ill. szöveges táblák is szerepeltek, tájékoztatva arról, hogy az oszlop XIII. Ince pápa és VI. Károly római császár uralkodása idején épült, stb., de ezek a számos felújítás egyike alkalmával, 1954-ben \"eltűntek\". Ugyancsak a sok restaurálás, pótlás miatt mára az alkotás jelentős része nem eredeti, hanem az itt állt szobrok kópiája, másolata.

A leíráshoz felhasználtuk Bauer György (Juraj Bauer): És múltak a századok... Emléktáblák és feliratok, címerek, szobrok, monogramok, jelek a házakon Kassán. Kassa, 2008. művét
2010-12-27 13:37:11

2013.06.09 13:13 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,369' E 21° 15,415' - egyéb

A szoborcsoport nagyon szép állapotban van. Vaskerítéssel körbevett területen, ami szépen gondozott.