Megújulásunk támogatója:  

Immaculata-oszlop


A képen csak az oszlop talapzata látható, pont akkor készült, amikor az eredeti szobrot és oszlopot restaurálás céljából lebontották...
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 3,949'
Hosszúság (lon):
E 20° 18,907'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A fő téren (Sobotské námestie) , a különálló harangtoronytól északra, szabadon áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A gazdag szepességi szász (cipszer) városban a reformáció a 16. század közepére teljes sikerrel végbement, hiszen a település lakossága szinte teljes létszámban lutheránussá vált. A közösség ennek megfelelően, továbbra is sajátjaként használta a fő téri Szent György templomot. A Habsburg kézen maradt Felső-Magyarországon a 17. század közepe az erőteljes (és gyakran erőszakos) katolikus ellenreformáció időszaka, amely törekvés elérte Szepesszombatot is. 1660-ban annak ellenére kellett visszaadniuk templomukat a katolikusoknak, hogy a városi lakosság túlnyomó többsége továbbra is evangélikus-lutheránus valláson volt.

Az ellenreformáció diadalát hirdeti továbbá az 1689-ben emelt Szeplőtelen fogantatás oszlop, amely a Fő téren, a városháza, ill. a harangtorony előtt áll. A barokk stílusú alkotás kettős hasáb alakú, Immaculata feliratú talapzatán álló oszlop tetején találjuk Szűz Mária köpenyes alakját, amint a Glóbusz körül tekergő, szájában a tiltott gyümölcsöt tartó kígyón tapos. A Szűz fejét 12 csillagból álló dicsfény koronázza.

A szepesszombati immaculata oszlop e műfajban a legrégebbinek számít a Szepesség területén.

A védett műemlék oszlopot 1846-ban és 1973-ban megújították, a tér legutóbbi felújítása során, 2001-ben pedig a másolatát állították fel. Az eredeti alkotás a harangtoronyban berendezett kis múzeumban látható.

(A leírás Jankovics Marcell: Történelmi séta Szepesszombatban című, 2011-ben megjelent írása segítségével készült.)
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2012-10-29 00:59:59
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.